TALLIN TARINA

Kaikki alkoi Otosta

Kuuselan tontille saapui ensimmäinen eläin 2005 marraskuussa, kun huomasimme, että pihamaalle juuri sataneeseen lumeen oli ilmestynyt koiran tassun jälkiä. Parin päivän ajan näimme muutaman vilauksen tästä arasta jälkien jättäjästä ja paikallistimme, että jäljet johtavat pihan pressukatokseen, jossa koira oli ainakin pari yötä siis viettänyt – kylmissään ja nälissään. Aloitimme kesytys projektin ruoan avulla, joka tuottikin hyvin tulosta. Kova nälkä, kun pienellä koiralla oli. Kun koira vihdoin päästi meidät lähelleen ja koskettamaan se puhkesi riemuun ja ei tiennyt miten päin se olisi ollut. Siitä hetkestä lähtien se luotti meihin täysin, se ei ollut enää yksin ja se oli pienelle koiralle paljon isossa vieraassa maailmassa. Soitimme heti löytöeläinkotiin, jonka kanssa sovittiin, että voimme pitää koiraa, niin kauan kunnes sen ihmiset löytyvät ja aloimme selvittämään mistä se on tullut. Käytiin myös eläinlääkärillä tarkistamassa löytyykö sirua, jota ei löytynyt ja samalla tarkistettiin koiran kunto, mikä oli ihan hyvä, joskin hyvin hoikassa kunnossa se oli. Eläinlääkäri arvioi koiran iäksi tuolloin 6-9 kk. Etsinnöistä huolimatta koiran omistaja oli tuntunut häviävän kuin tuhka tuuleen. Huomasimme, että Otto olikin tullut meille jäädäkseen. Aivan kuin se olisi lähetetty meille jostain. Ymmärsimme, että meille se kuuluu, meillä on sen koti. Otto eli meillä hyvän elämän noin 10-vuotiaaksi asti ja nyt se kirmailee jo auvoisimmilla luumailla. Otosta löytyy lisää tietoa myös eläinesittelyistä muistoissa -osiosta. Ilman Ottoa meillä ei ehkä vieläkään olisi yhtään eläintä, joten Hepokuuselan kannalta Otolla on ollut hyvinkin merkittävä tehtävä.

Tila kasvaa

2008 Kuuselan tontille alettiin rakentamaan autotallia, jonka alakertaan valmistui ”puolivahingossa” pieni talli. Ensimmäinen oma hevoseni islanninhevonen Frosti ja vuohet Mauri ja Kerttu muuttivat meille vuoden 2009 alussa. Siitä se sitten lähti, pienen kotitilan elämä vei mennessään. Hevoset pikkuhiljaa lisääntyivät ja 2012 syntyi ajatus hevos- ja eläintilasta nimeltä Hepokuusela. Rakensimme lisää tiloja eläimille ja ihmisille, suunnittelimme tilalle sopivia palveluita ja hankimme lisää toimintaan sopivia eläimiä. Avajaisia vietettiin kesäkuussa 2013.

Eläinten hyvinvoinnista ihmisten hyvinvointiin

Alusta asti Hepokuuselan lähtökohta on ollut niin eläinten kuin ihmistenkin hyvinvointi ja sen ympärille rakennetut palvelut. Ensimmäiset toimintavuodet toiminta rakentui eniten hevosten ympärille, mutta nyt tila on yhä selkeämmin enemmän eläin- ja hyvinvointitila, kuin perinteinen hevostila. Myös tilan vuohet, lampaat, possut, kanat sekä kissat ja koira ovat toiminnassa yhä enemmän mukana. Hyvinvointia painotetaan yhä enemmän ja palvelut ovat kehittyneet sen mukaisesti. Hepokuusela on ollut Green Care – palveluiden tuottaja ja Suomen Green Care – yhdistyksen jäsen 2017-2020 ja toimii ko. yhdistyksen eettisten arvojen mukaisesti. Tämän hetkisistä palveluista voit lukea lisää palveluiden esittelyistä.

 

Muutto uuteen paikkaan

Kesällä 2019 Hepokuuselassa puhalsi isommat muutokset tuulet ja koko talli muutti Uuraisten Kangashäkistä Jokihaaraan. Muuttomatka oli noin 20 kilometriä ja hevoset muutettiin yhtenä laumana ratsastaen. Aika ihanteellinen tapa hevoselle muuttaa tutun lauman kanssa ja muutto menikin hevosten kannalta varsin vähällä stressillä. Jokihaaraan muuttivat myös kanat ja vuohitytöt Kukka ja Ruusu. Hepokuuselan ihanat possut ja lampaat muuttivat Sastamalaan Taaben Farmille ja Taavi muutti jalkavaivojen takia taivaslaitumille. Uudessa paikassa tiloja remontoidaan nyt Hepokuuselan toimintaan sopiviksi ja toiminta jatkuu edelleen. Tallin toiminta sivulta löydät lisää palveluista.

Hanna Silvasti

Yrittäjä

– Maatilan tyttö Saarijärveltä –
–lastenohjaaja –
– taloushallinnon merkonomi –
– eettisen hevosmiestaidon ohjaaja –
– Metsämieli -ohjaaja –
– Helmi -ohjaaja –
– Parhaillaan työn alla sosiaalipedagogisen hevostoiminnan lopputyö –
– Yrittäjänä vuodesta 2002 alkaen –

”Hepokuusela täytyy kokea omin silmin.”

Hepokuusela, paikka jonka kuvailulle on vaikea löytää edes sanoja. Se täytyy kokea ja nähdä omin silmin ja sydämmin. Hepokuuselassa mieli lepää sekä ihmisillä että eläimillä. Jokainen siellä asuva ottaa lämmöllä vastaan jokaisen sinne tulevan, yhtä arvokkaana. Hepokuuselassa tarjoaa paljon koettavaa ja nähtävää, mutta myös samalla riittää pelkästään siellä olo. Tunnelma mikä Hepokuuselassa vallitsee, on taijanomainen. Samalla niin rauhoittava, mutta myös suunnattomasti iloa ja riemua suova. Hepokuuselassa kaikki eläimet ja ihmiset antavat rakastavaa tilaa toisilleen, olla oma itsensä. Eläimille on luotu luonnonmukainen, lajityypillinen elinympäristö, jossa niiden on mukava viettää aikaa yhdessä lajitovereidensa kanssa. Hepokuuselassa luonto loistaa kauneimmillaan, tarjoten jokaiselle elävälle mahdollisuuden olla läsnä ja tuntea luonnon yhteys kaiken kanssa. Hepokuusela on Keski-Suomen sydän, jossa huokuu kaiken elävän arvostus. Ihmisten, eläinten sekä luonnon.
On sydäntä lämmittävää saada olla osa Hepokuuselaa ja mahdollistaa sama tunne myös kaikille siellä vieraileville!

– Nana & Bella –